[two_third]

[divider]De tien beste steden voor kunstliefhebbers [/divider]

Natuurlijk zijn er toeristen die tijdens hun vakantie uitsluitend willen luieren en zonnen, en zich daardoor laten leiden bij de keuze van hun vakantiebestemming. Maar er zijn ook veel mensen die het bijzonder leuk vinden om wat van de cultuur van een ander land of een andere stad op te snuifen, en die daarnaast geïnteresseerd zijn in kunst en cultuur. Voor hen hebben we hier een leuk toplijstje met 10 steden waar je als kunstliefhebber het beste aan je trekken kunt komen.

  • 1. Rome, Italië

Rome verdient beslist een plaats in het lijstje. Het Vaticaans Museum bijvoorbeeld is echt niet alleen voor religieuze liefhebbers interessant. Onder de enorme collectie Renaissancekunst van het museum bevindt zich een van ’s werelds meest beroemde meesterwerken: Michelangelo’s fresco in de Sixtijnse kapel.
Buiten het Vaticaan straalt Rome natuurlijk ook kunst en cultuur uit, zo zijn er de diverse opgravingen en resten van het oude Romeinse rijk te vinden, kerkelijke kunst in de basilieken, maar ook andere musea zoals de Galleria Borghese en het nationaal Etruskisch Museum.
Foto onder: Het plafond met de schildering van Michelangelo in de Sixtijnse kapel.

  • 2. Parijs, Frankrijk

Een kunsttour is niet compleet zijn zonder een stop bij ’s werelds grootste en misschien wel meest bekende museum het Louvre. Hier zijn genoeg meesterwerken, meer dan 35.000 om precies te zijn, bijeengebracht waar je dagen voor nodig hebt om het echt allemaal goed te zien. Maar Parijs is ook de thuisbasis van het Musee d’Orsay, waar je kunt genieten van impressionistische en post-impressionistische werken van grootheden als Monet, Van Gogh en Cézanne.

  • 3. Berlijn, Duitsland

Na de val van de muur heeft de stad zich ontwikkeld tot een onbetwistbare bestemming voor kunstliefhebbers in Europa. Niet alleen zijn er honderden galerieÎn te vinden, ook de musea in de stad zijn beslist de moeite waard. De stad kent zelfs een heel district dat speciaal gewijd is aan de kunst en antiquiteiten, genaamd het Museum eiland. Andere musea die zeker bezienswaardig zijn in de stad zijn het Dahlemer Museum en de Gem‰ldegalerie.

  • 4. Valencia, Spanje

Madrid mag dan zijn Prado hebben, maar Valencia is een stad die op cultureel en artistiek gebied beslist meer aandacht verdient dan de stad nu krijgt. De qua grootte derde stad van Spanje blijkt over een zeer fantasierijke smaak te beschikken. Als bezoeker kun je soms een ‘Wow’ maar met moeite onderdrukken wanneer je kijkt naar de spannende en wilde architectuur van gebouwen in de stad. In April komt de creativiteit van de stad zelfs tot leven in de straten met massale zorgvuldig ontworpen sculpturen, fallas genoemd. Vaak wordt hiermee een politieke boodschap overgebracht, en worden deze sculpturen aan het eind van de week tot groot plezier van de burgers van de stad in brand gestoken. Natuurlijk zijn er ook interessante musea in de stad, maar je vindt er ook meesterwerken van street art grootheden zoals Escif, met name in de wijk El Carmen.

  • 5. HongKong

De ster van HongKong als het epicentrum van de kunst in AziÎ is rijzende. Men stelt zich steeds vaker naar buiten toe ook voor als stad waar je als kunstliefhebber eigenlijk niet omheen kunt. Een voorbeeld van die ambitie is dat men werkt aan de opening van M+; een museum, dat zou moeten gaan concurreren met vergelijkbare musea in steden als New York of Londen. Natuurlijk moet de “collectie” van Hongkong nog groeien, maar de collectie die men er nu reeds bijeen heeft gebracht is voor veel kunstliefhebbers als boeiend genoeg.

  • 6. New York City

Het Empire State Building, het Vrijheidsbeeld, het Guggenheim, het Metropolitan Museum of Art; inderdaad, sommige van Manhattan’s musea behoren tot de bezienswaardigheden van de stad. Ontworpen door Frank Lloyd Wright, imponeert het Solomon R. Guggenheim Museum zowel van binnen als van buiten. En wat te denken van het MOMA, een van de vele andere musea die je in deze kosmopolitische stad kunt vinden.

  • 7. San Francisco

Van hedendaagse kunst en pop art in het MOMA, tot Japanse blokdruk afdrukken in het Museum voor Aziatische kunst, je vindt het in San Francisco. De stad was populair in de flower-power tijd in de vorige eeuw en heeft nog altijd een heerlijke soms wat anarchistische uitstraling. Het is ook een mengkroes van verschillende bevolkingsgroepen en culturen, zo kun je er echt heerlijk Mexicaans eten. En als liefhebber van geschiedenis kun je zelfs in een lang vervlogen tijdperk wanen, door een wandeling te maken op het terrein van het Paleis voor Schone Kunsten, waar de Panana-Pacific Exposition van 1915 plaatsvond.

  • 8. Florence

Terwijl Rome over het Vaticaans Museum beschikt, steekt Florence de Italiaanse hoofdstad naar de kroon met zijn eigen uitgebreide collectie kunst. Je kunt er bijvoorbeeld door de galerijen van één van ’s werelds oudste musea, het Uffizi wandelen. Maar ook het prachtige beeld van David van het genie Michelangelo is in vol ornaat in Florence te bewonderen.

  • 9. Londen

Londen heeft een breed palet aan kunst te bieden. Wat te denken van de National Gallery en het British Museum, heb je dat gehad, dan kun je genieten van zowel historische als hedendaagse Britse kunst in het Tate museum. Ook de meest bezochte moderne kunstgalerie in de wereld, het Tate Modern, is in Londen te vinden. Als je genoeg hebt van deze plekken, dan zijn er meer aantrekkelijke musea, of wandel gewoon lekker door de straten van deze wereldstad voor een gezonde portie stedelijke kunst.

  • 10. Wenen

Wenen is zonder twijfel een van Europa’s grote kunstbestemmingen. Dit is grotendeels te wijten aan de meer dan 600 jaar dat de Habsburgers er regeerden en zetelden (1282 tot 1918) In die periode heeft de Koninklijke familie een robuuste kunstcollectie, die nu tentoongesteld wordt in de musea in de hele stad, weten te vergaren. In het Museums kwartier tref je hedendaagse kunst aan in zowel het Leopold Museum als in het Museum voor moderne kunst. Een bezoek aan het Natural History Museum (Museum of Art History) toont stukken van Europa’s meest beroemde kunstenaars door de eeuwen heen, samen met Oudheden uit Egypte, Griekenland en daarbuiten.

[/two_third]

[one_third_last]kunst-rome-skunst-valenciakunst-berlijn kunst-florencekunst-parijskunst-new-york kunst-londenkunst-hong-kong kunst-wenenkunst-san-francisco[/one_third_last]