Zonnig festival Waailand trekt veel bezoekers

Zo’n 600 enthousiaste bezoekers hebben het afgelopen weekend tijdens Festival Waailand in Pingjum genoten van exposities, voorstellingen en muziekoptredens. Ook de gastkunstenaars, die bij deze editie uit het hele land kwamen, waren zeer te spreken over het festival. Kunst Achter Dijken organiseerde het festival in het dorpshuis, kerken, woonhuizen, boerderijen en schuren. Het prachtige weer, de goed gevulde terrassen en de weilanden rondom Pingjum, die geel kleurden van de paarden- en boterbloemen, versterkten de festivalvreugde.

Kunstenaar Linda Verkaaik bij haar installatie in de Victoriuskerk. Foto: Gitta Overmaat

Dit jaar werd gekenmerkt door een aantal bijzondere kunstprojecten. Zo maakte beeldend kunstenaar Linda Verkaaik, in samenwerking met Monique van Kerkhof, een prachtige installatie voor de Victoriuskerk. Haar vier meter hoge doorzichtige zuil van gaasdoek viel meteen op wanneer je de kerk binnenliep. De combinatie van teksten, projecties en twee gestyleerde figuren van drenkelingen, maakte veel indruk.

Het publiek werd onderdeel van het kunstproject van kunstenaarsgroep Transloca.

En ook de internationale kunstenaarsgroep Transloca toonde op zaterdag een bijzonder kunstproject. Hun expositie en performance in woonhuizen, was in de week voor het festival tot stand gekomen. In deze week was er intensief contact met dorpelingen en met de verschillende muziekgroepen uit het dorp. Met dit kunstproject kon het publiek kennismaken met deze muzikale en  creatieve mensen uit het dorp die met veel enthousiasme zongen in koren, speelden in de harmonie of drumden met de slagwerkgroep Hard Slag. Iedereen werd gefilmd en geportretteerd in het open landschap rond Pingjum. De filmimpressies waren te zien in de woonhuizen en in de toren van de Victoriuskerk.

Expositie in het Schuilkerkje. Foto: Gitta Overmaat

Dat het landschap centraal stond tijdens dit kunstfestival was niet te missen. Er waren prachtige schilderijen, beelden, films en foto’s over het Friese landschap. En op zaterdagavond was er voor het eerst ook een discussieavond over het Friese Landschap onder leiding van radiopresentator Petra Possel. Er werd onder andere gesproken over biologisch boeren, windmolens en energietransitie. Het publiek kreeg alle ruimte om mee te discussiëren en maakte van deze gelegenheid veel gebruik.

Op het festival werd duidelijk dat het landschap veel mensen aan het hart gaat. De kunstwerken en optredens tijdens Waailand lieten zowel de schoonheid als de kwetsbaarheid van het landschap zien.

Festival Waailand werd mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Sûdwest Fryslân, Streekwurk Zuidwest Fryslân, Stichting tot NUT, en Stichting Dorpsmolen Pingjum.

Recente Projecten

Kerk van Klei
Samenwerken voor Kerk van Klei: een interview met twee deelnemers
Art Beeldende Kunst Kunstproject Muziek Theater Video
Trailer Kerk van Klei
Beeldende Kunst Expositie Kunstproject Muziek Theater Video
Festival Kunst Achter Dijken 2019
Eerste bijeenkomst voor deelnemers aan Kerk van klei
Beeldende Kunst Kunstproject Muziek Theater
Zonnig festival Waailand trekt veel bezoekers
Sprekers voor Waailand Live bekend!
Marne Art tijdens Festival Waailand: de toekomst van het Waddenkustlandschap
Jentsje Popma en Jan van der Meulen op festival Waailand
Internationale groep kunstenaars komt naar Pingjum
Kunst Achter Dijken verkent het landschap tijdens festival Waailand
Art Beeldende Kunst Design Expositie Kunstproject Muziek Photo Schilderkunst
Waailand
Dichter op de Deel 2017
Nieuwe datum Festival: 5 en 6 mei 2018
Art Beeldende Kunst Expositie Muziek Photo Schilderkunst Video
Themaexpositie Contrast
Expositie
Overzichtsexpositie van Felix Roosenstein
Expositie Schilderkunst