Marne Art tijdens Festival Waailand: de toekomst van het Waddenkustlandschap

In de Victoriuskerk van Pingjum presenteren zes kunstenaars tijdens ‘Festival Waailand’ hun plannen voor land art projecten in het Marneslenkgebied. De kunstwerken maken onderdeel uit van het project Marne Art , een initiatief van Gouden Land (van vijf Marneslenk-dorpen) en Sense op Place van Joop Mulder. Het doel is om te komen tot een permanente kunstroute rondom Pingjum, waar kunstenaars met geïntegreerde landschapskunstwerken hun visie geven op de toekomst van het Waddenkustlandschap.

Paul de Kort met zijn ontwerp ‘Tijd-schaal’.

Zo presenteert kunstenaar Paul de kort voor Pingjum zijn ontwerp ‘Tijd-schaal’ , dat laat zien hoe je eeuwigdurende landschappelijke processen en klimaatverandering inzichtelijk maakt in het kortdurende hier en nu. De Kort heeft een oeuvre opgebouwd van monumentale, vooral landschappelijke, kunstprojecten. Hij werkte daarbij vaak samen met bureaus voor landschapsarchitectuur en stedenbouw. Enkele bekende werken van hem zijn ‘de mandercirkels’ in Twente en de ‘Wassende maan’ in de Biesbosch.

Kunstenaar Ronald van der Meijs  bedacht voor het Marneslenkgebied een ‘geluidskunstwerk’ met drie ‘torens’ langs de Pingjumer Gouden Halsband. De torens doen denken aan de gestapelde aardappelkisten van boeren die in oogsttijd overal bij de boerderijen te zien zijn. De ‘aardappelkisttorens’ van van der Meijs produceren muziek wanneer de wind er langs en doorheen waait. Van der Meijs brengt in zijn werk architectuur, kunst en geluid samen tot één geheel. Natuurlijke processen staan centraal in zijn installaties waarbij de kunstenaar onderzoekt hoe de mens zich door middel van technologie tot de natuur verhoudt.

Linda Verkaaik, ontwerp voor de installatie ‘Onder-gaan-Ondergaan’.

Naast de Kort en van der Meijs nemen ook Jeroen Hoogstraten, Laboratorium voor Microklimaten, Sharon Houkema, en Jeroen van Westen deel aan Marne Art. Alle kunstenaars zullen tijdens het festival hun plannen presenteren en persoonlijk toelichten.

In de Victoriuskerk is verder o.a. de installatie van Linda Verkaaik en Monique van Kerkhof te zien, getiteld: ‘Ondergaan, onder-gaan’. Zij tonen o.a. een driedimensionale ‘waterzuil’ in de kerk met projecties die verwijzen naar de vele overstromingen in het Waddengebied en de strijd tegen het water. Verkaaik schrijft zelf over deze installatie: Waar ooit de dansende golven van de zee het ritme van de drenkelingen bepaalden, komt het ruwe ritme van de zee door de dijken tot stilstand. De figuren zweven er nog, hun huid rimpelt door het wuivende water. Verdrinken lijkt een dans, het is zweven in een vacuüm’.

Dit alles is te zien op 5 en 6 mei in de Victoriuskerk in Pingjum. Klik hier voor het volledige festival programma.

 

Recente Projecten

Kerk van Klei
Samenwerken voor Kerk van Klei: een interview met twee deelnemers
Art Beeldende Kunst Kunstproject Muziek Theater Video
Trailer Kerk van Klei
Beeldende Kunst Expositie Kunstproject Muziek Theater Video
Festival Kunst Achter Dijken 2019
Eerste bijeenkomst voor deelnemers aan Kerk van klei
Beeldende Kunst Kunstproject Muziek Theater
Zonnig festival Waailand trekt veel bezoekers
Sprekers voor Waailand Live bekend!
Marne Art tijdens Festival Waailand: de toekomst van het Waddenkustlandschap
Jentsje Popma en Jan van der Meulen op festival Waailand
Internationale groep kunstenaars komt naar Pingjum
Kunst Achter Dijken verkent het landschap tijdens festival Waailand
Art Beeldende Kunst Design Expositie Kunstproject Muziek Photo Schilderkunst
Waailand
Dichter op de Deel 2017
Nieuwe datum Festival: 5 en 6 mei 2018
Art Beeldende Kunst Expositie Muziek Photo Schilderkunst Video
Themaexpositie Contrast
Expositie
Overzichtsexpositie van Felix Roosenstein
Expositie Schilderkunst