Sprekers voor Waailand Live bekend!

Doeners, makers en de mondige burger

Petra Possel

Waailand Live is een avond met sprekers en muziek onder leiding van journalist en radiopresentator Petra Possel. Met dit programma gaan wij dieper in op de vraag die tijdens het festival centraal staat: wat hebben wij gewonnen de laatste 50 jaar met alle veranderingen die hebben plaatsgevonden in het landschap rondom ons? En wat zijn wij kwijtgeraakt? Tijdens Waailand live maken wij de  balans op. De discussies en korte lezingen in TEDTalk-style vinden plaats in het Dorpshuis van Pingjum.

Voetgangersbrug bij Zurich ontworpen door Rein Hofstra

Er zijn drie sprekers. Architect Rein Hofstra uit Grou ontwierp onder andere de voetgangersbruggen voor de Slachtedijk en de Halsbânbrug bij Pingjum. Hofstra heeft een duidelijke visie op het open Friese landschap en hij zoekt in zijn ontwerpen naar een verbinding tussen traditie en moderniteit. Zijn modernistische bruggen werden met veel enthousiasme ontvangen als nieuwe bakens in het landschap. Wat is zijn geheim achter een goed ontwerp voor het Friese landschap? En hoe creëer je draagvlak voor deze plannen?

De tweede gast is boerin Geartsje Postma-Krikke uit Arkum bij Tjerkwerd. Zij is biologisch melkveehouder, bestuurslid van de Vereniging Biologische Boeren Friesland en ‘Grut Ambassadeur’ van het Nationaal Landschap Zuidwest Friesland. Zij heeft zelf jaren geleden de overstap gemaakt van ‘gewoon boeren’ naar biologisch. Waarom hebben niet veel meer boeren haar voorbeeld gevolgd?  En hoe zal het landschap veranderen wanneer elke boer in Súdwest Fryslân de overstap maakt naar biologisch?

De derde spreker is Keimpe Bleeker uit Oentsjerk. Bleeker is een vervent twitteraar over het Friese landschap en heeft meer dan 2000 volgers. Met zijn tweets staat hij model voor de mondige burger die de ontwikkelingen rond het landschap met argusogen volgt. Zelf afkomstig uit de energiesector, besteedt hij veel aandacht aan de energietransitie en de bouw van windmolenparken. Denkt hij dat de protesten van burgers tegen nieuwe windmolenparken en de verschraling van het landschap verschil kunnen maken? En hoe ziet zijn ideale Friese landschap er uit? Is hier eigenlijk nog plaats voor de winning van groene energie?

Sido Martens en Trienke Hoogenberg

De avond wordt omlijst met muziek van duo de Martino’s, met Sido Martens en Trienke Hoogenberg. De in Leeuwarden geboren Sido Martens maakt folkmuziek, die echter steeds meer in de richting van de Nederlandstalig singer-songwriter repetoire gaat. Voor zijn solocarriëre maakt hij deel uit van de folkgroepen Hello, Farmers Union, en Fungus. Zangeres Hoogenberg zingt in het Bildts en het Leeuwarders. Zij bereikte in 2004 en 2006 de finale van het Liet Festival.

Waailand Live, zaterdagavond 5 mei van 20.00 tot 22.00 uur in het Dorpshuis van Pingjum.

Recente Projecten

Kerk van Klei
Samenwerken voor Kerk van Klei: een interview met twee deelnemers
Art Beeldende Kunst Kunstproject Muziek Theater Video
Trailer Kerk van Klei
Beeldende Kunst Expositie Kunstproject Muziek Theater Video
Festival Kunst Achter Dijken 2019
Eerste bijeenkomst voor deelnemers aan Kerk van klei
Beeldende Kunst Kunstproject Muziek Theater
Zonnig festival Waailand trekt veel bezoekers
Sprekers voor Waailand Live bekend!
Marne Art tijdens Festival Waailand: de toekomst van het Waddenkustlandschap
Jentsje Popma en Jan van der Meulen op festival Waailand
Internationale groep kunstenaars komt naar Pingjum
Kunst Achter Dijken verkent het landschap tijdens festival Waailand
Art Beeldende Kunst Design Expositie Kunstproject Muziek Photo Schilderkunst
Waailand
Dichter op de Deel 2017
Nieuwe datum Festival: 5 en 6 mei 2018
Art Beeldende Kunst Expositie Muziek Photo Schilderkunst Video
Themaexpositie Contrast
Expositie
Overzichtsexpositie van Felix Roosenstein
Expositie Schilderkunst