Samenwerken voor Kerk van Klei: een interview met twee deelnemers

In Pingjum en Witmarsum hebben de leden van diverse verenigingen de handen ineen geslagen om een bijzondere muziektheatervoorstelling van de grond te krijgen. Afgelopen maanden is er al druk geacteerd, gedanst en gezongen in de Koepelkerk van Witmarsum en het Dorpshuis van Pingjum. De voorstelling is een mix van theater, muziek, video, koorzang en beeldende kunst.

Jeannet Bartels en Gerrit Tol werken beiden mee aan Kerk van Klei als zanger en acteur. Bartels was een van de regisseurs van de voorstelling ‘Alles Ut’ van toneelclub Pingjum dit jaar. Gerrit Tol is voorzitter van koor Scheppingsgave uit Witmarsum.

Foto: Stefan Belderbos

Bartels vertelt dat voor haar deze samenwerking bijzonder is. ‘Bij Toneelgroep Pingjum spelen eigenlijk alleen mensen uit het eigen dorp mee. Wij hebben nog nooit een Witmarsumer of bijvoorbeeld iemand uit Arum gevraagd voor een bepaalde rol. En omgekeerd gebeurt dat naar mijn weten ook niet. Bij de toneelclubs hier is het toch vooral met en voor het eigen dorp. Terwijl ik het toch ook wel leuk vindt om zoals nu samen te werken met spelers uit andere dorpen. En om zelf weer toneel te spelen en te kijken hoe iemand anders regisseert. Daar leer ik veel van. Wij spelen in Pingjum eigenlijk alleen bestaande stukken die wij soms iets aanpassen aan de lokale situatie. Maar dit stuk gaat over onze eigen omgeving en er worden allerlei persoonlijke verhalen verteld over het landschap. Dat vind ik mooi. Ik ¬†herkende ook een aantal van deze verhalen over de klei, het fierljeppen en over het spelen op de velden en akkers. Dat heb ik zelf als boerendochter ook gedaan. Maar het spannendste aan Kerk van Klei vind ik dat het publiek heel direct betrokken wordt bij de voorstelling. Zij worden gevraagd om mee te zingen, maar ook om te reageren en om eigen verhalen over het landschap te vertellen. Dat betekent dat je als acteur nooit precies weet wat er staat te gebeuren. Dat is voor mij nieuw. Ik ben benieuwd hoe wij ons daar op kunnen voorbereiden. Kunnen wij ons daarop wel voorbereiden? Dat vind ik spannend’.

Kerk van Klei. Opnamen voor trailer. Foto: Stefan Belderbos

Voor Gerrit is de samenwerking met een nieuwe componist, Martijn Pieck uit Utrecht, die speciaal voor deze voorstelling liederen voor het koor heeft geschreven, bijzonder. Voor hem waren deze nieuwe samenwerkingsverbanden met kunstenaars en acteurs de reden om deel te nemen. ‘Zo’n groep mensen die niet eerder met elkaar heeft gewerkt en nu in korte tijd een productie op de planken moet zetten, dat geeft altijd een bijzondere dynamiek. Scheppingsgave heeft wel al eerder meegedaan met theatervoorstellingen. Ik merk zelf als voorzitter van het koor hoe belangrijk deze projecten zijn voor onze vereniging. Door aan nieuwe projecten en experimenten mee te doen, blijf je bestaan als vereniging: Daardoor blijven mensen zich aanmelden bij het koor, want er valt wat te beleven’. Ook Gerrit herkende de verhalen over het landschap in de voorstelling. ‘De verhalen in Kerk van Klei zijn gelukkig wel anders dan wat je vaak op tv ziet: Wanneer het over Friesland gaat, zie je altijd die groene weilanden en bootjes. En vaak gaat het er dan over dat het landschap vroeger heel mooi en veel beter was dan nu. Ik vind het zelf eigenlijk wel imposant om te zien hoe de boeren tegenwoordig met grote machines en moderne techniek, met gps en laserstralen, het land bewerken. Ook dat hoort bij Friesland en heeft zijn schoonheid. Jeannet: ‘Vind ik ook. Maar het landschap zelf wordt op sommige plekken ook steeds mooier. In de buurt van de Strandweg bijvoorbeeld bij Pingjum. Daar hebben ze nu zo’n bloemenrand langs de akker ingezaaid. Prachtig. Dat zou van mij wel weer meer mogen. Ik was op vakantie in Tsjechi√ę en daar was de hele wei bebloemd, net als in Friesland in mijn kindertijd. Want dat mis ik wel. De bloemen tussen het gras. Dat mag voor mij wel weer terugkomen. Toch een beetje weemoed naar het landschap van vroeger dus’.

Klik hier voor meer informatie over de voorstelling en de kaartverkoop.

Recente Projecten

Kerk van Klei
Samenwerken voor Kerk van Klei: een interview met twee deelnemers
Art Beeldende Kunst Kunstproject Muziek Theater Video
Trailer Kerk van Klei
Beeldende Kunst Expositie Kunstproject Muziek Theater Video
Festival Kunst Achter Dijken 2019
Eerste bijeenkomst voor deelnemers aan Kerk van klei
Beeldende Kunst Kunstproject Muziek Theater
Zonnig festival Waailand trekt veel bezoekers
Sprekers voor Waailand Live bekend!
Marne Art tijdens Festival Waailand: de toekomst van het Waddenkustlandschap
Jentsje Popma en Jan van der Meulen op festival Waailand
Internationale groep kunstenaars komt naar Pingjum
Kunst Achter Dijken verkent het landschap tijdens festival Waailand
Art Beeldende Kunst Design Expositie Kunstproject Muziek Photo Schilderkunst
Waailand
Dichter op de Deel 2017
Nieuwe datum Festival: 5 en 6 mei 2018
Art Beeldende Kunst Expositie Muziek Photo Schilderkunst Video
Themaexpositie Contrast
Expositie
Overzichtsexpositie van Felix Roosenstein
Expositie Schilderkunst