Kunst Achter Dijken verkent het landschap tijdens festival Waailand

In het kader van Leeuwarden CH2018 is vereniging Kunst Achter Dijken hard aan het werk om enkele bijzonder exposities en optredens naar het festival in  Pingjum toe te halen. Dichter Dien L. de Boer, bestuurslid van de vereniging, vertelt dat 2018 een spannend jaar wordt. Niet eerder was de vereniging met zoveel kunstprojecten tegelijkertijd bezig.

‘Wij hebben dit jaar subsidie gekregen van Stichting Dorpsmolen Pingjum om enkele blijvende kunstwerken voor het dorp te realiseren’, vertelt de Boer. Daar zijn wij heel blij mee. Wij organiseren elk jaar een festival in Pingjum. Tijdens het festival staat het hele dorp in het teken van de kunst. Dan zijn er overal exposities en optredens. Maar na afloop, is de meeste kunst weer verdwenen. Twee jaar geleden konden wij voor het eerst, in samenwerking met Dorpsbelang, een kunstwerk van Michel Dil een permanente plaats in het dorp geven. Zijn ‘Grasboot’ is een groot succes geworden en wij krijgen daarover veel positieve reacties uit het dorp. Voor ons een reden om te kijken of wij dit jaar opnieuw enkele bijzondere kunstwerken een plek in het dorp kunnen geven’.

De zeedijk. Schilderij van Jentsje Popma

Maar dat is niet het enige project van Kunst Achter Dijken. Daarnaast is de vereniging druk bezig om een internationale groep kunstenaars naar Pingjum te halen en nodigt zij enkele bekende Friese landschapschilders uit om te exposeren. ‘Ik vind het zelf bijzonder dat wij dit jaar het werk van de schilder Jentsje Popma uit Leeuwarden kunnen tonen,’ vertelt de Boer. Het thema van zijn werk sluit prachtig aan bij ons komende festival. Popma (1921) besloot in 1987 om zich als schilder volledig te richten op het landschap. Met zijn auto trok hij door Friesland en schilderde het landschap zoals hij het ter plekke aantrof. Zijn schilderijen zijn geliefd bij het publiek omdat zij de sfeer en kleur van het Friese land prachtig weergeven. Maar Popma zelf zag deze schilderijen ook als een aanklacht. Hij zag hoe het landschap steeds verder verarmde, hoe het leven, de vogels en insecten, verdwenen. Zijn schilderijen zijn mooi en sfeervol, maar tegelijkertijd ook een getuigenis van de kunstenaar die met lede ogen het landschap zag verschralen.

Deze dubbele boodschap komt ook terug tijdens festival Waailand op 5 en 6 mei. Twintig kunstenaars uit Súdwest Fryslân lieten zich inspireren door het gedicht ‘Waailand’ van Dien L. de Boer. In het gedicht beschrijft de Boer zowel de stilte en schoonheid van het landschap, als de voor haar donkere zijde: het land dat steeds meer opbrengst moet produceren en daardoor onherroepelijk verandert. ‘Steeds meer mensen maken zich zorgen over deze veranderingen, over nieuwe windmolenparken en over het verdwijnen van weidevogels’, zegt de Boer. De vraag die dan ook  tijdens het festival centraal staat is: Van wie is het landschap eigenlijk? En wat hebben wij als bewoners te zeggen over alle veranderingen die de komende jaren zullen plaatsvinden.’

Keramiek van Riet Bakker. Detail van Foraminifeer.

De Boer is zelf druk bezig met de organisatie van een discussie avond met sprekers over dit onderwerp. ‘Onder leiding van journalist en radiopresentator Petra Possel uit Gaast willen wij kunstenaars, wetenschappers, journalisten en bewoners met elkaar in gesprek brengen. Zo’n discussie avond tijdens het festival hebben wij nooit eerder georganiseerd, maar dit onderwerp leent zich er bijzonder goed voor. Gesprekken over het landschap en met name over windmolens, zijn erg beladen. In veel dorpen staan mensen lijnrecht tegenover elkaar en ook in Pingjum kunnen de gemoederen hoog oplopen. Wij hopen dat de kunst die kritisch kan zijn, maar die tegelijkertijd ook de schoonheid van het landschap benadrukt, mensen met elkaar in contact kan brengen en een open discussie over dit onderwerp mogelijk maakt’.

Voor meer informatie over festival Waailand klik hier.

Recente Projecten

Kerk van Klei
Samenwerken voor Kerk van Klei: een interview met twee deelnemers
Art Beeldende Kunst Kunstproject Muziek Theater Video
Trailer Kerk van Klei
Beeldende Kunst Expositie Kunstproject Muziek Theater Video
Festival Kunst Achter Dijken 2019
Eerste bijeenkomst voor deelnemers aan Kerk van klei
Beeldende Kunst Kunstproject Muziek Theater
Zonnig festival Waailand trekt veel bezoekers
Sprekers voor Waailand Live bekend!
Marne Art tijdens Festival Waailand: de toekomst van het Waddenkustlandschap
Jentsje Popma en Jan van der Meulen op festival Waailand
Internationale groep kunstenaars komt naar Pingjum
Kunst Achter Dijken verkent het landschap tijdens festival Waailand
Art Beeldende Kunst Design Expositie Kunstproject Muziek Photo Schilderkunst
Waailand
Dichter op de Deel 2017
Nieuwe datum Festival: 5 en 6 mei 2018
Art Beeldende Kunst Expositie Muziek Photo Schilderkunst Video
Themaexpositie Contrast
Expositie
Overzichtsexpositie van Felix Roosenstein
Expositie Schilderkunst