Kerk van Klei in Lichtaard

Wat skinksto oan de Fryske Klaai? Dat was de vraag die aan het publiek werd gesteld tijdens de theatervoorstelling Kerk van Klei van Kunst Achter Dijken in Witmarsum. Dezelfde vraag vormt nu het uitgangspunt voor de expositie in de Petruskerk van Lichtaard. Kerk van Klei reist van het terpenlandschap in Westergo naar een kerkje op de terp in Oostergo. Ab Hofstra, Elske Klik, Jan Hofstra, Martijn Pieck en Stefan Belderbos voegen in de Petruskerk hun foto’s, beelden, film, kostuums en geluidskunst samen tot één installatie over de voorstelling en het Friese terpenlandschap.

Still uit film Stefan Belderbos / foto Ab Hofstra

De bezoeker die Petruskerk binnengaat, hoort eerst de klanken van een vreemd, primitief kerkorgel. Alsof er elk moment een ritueel kan beginnen in de kerk. Het geluid komt van het door Martijn Pieck ontworpen slagwerk, gemaakt van houten latten, metalen buizen en kistjes. Verderop in de kerk staat een toren van houten kratten die als decor diende in de voorstelling. In die toren is een film te zien van Stefan Belderbos. De film focust op het ritueel waarin de zee en de klei worden bezongen, gedeeld en geëerd. Ook de langgerekte grote foto’s en projecties van het terpenlandschap zijn van zijn hand. Jan Hofsta maakte het altaar van klei, zout en gaaskisten dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de voorstelling. Elske Klik stelt haar kleurrijke rituele kostuums in vol ornaat op in de kerk. Ab Hofsta maakt de expositie compleet met zijn prachtige fotoserie van de voorstelling.

Foto Ab Hofstra

Het Friese terpenlandschap bij de waddenkust inspireerde de toeschouwers van Kerk van Klei in Witmarsum tot verhalen over hun band met de kleigrond en over hun hoop voor de toekomst, bijvoorbeeld over een landschap waar weidevogels en bloemen weer kunnen terugkeren. De bezoekers aan de expositie in Lichtaard kunnen deze reacties lezen maar ook een eigen reactie achterlaten. Zo ontstaat er tijdens de expositie een reeks nieuwe verhalen en ervaringen.

De expositie Kerk van Klei in Lichtaard maakt onderdeel uit van de atelierroute Lauwersland. Deze kunstroute is helaas afgeblazen vanwege het coronavirus. De eerst volgende mogelijkheid om deze expositie te zien is tijdens het festival Kunst Achter Dijken op 2 en 3 mei in Pingjum.

 

Recente Projecten

Festival Kunst Achter Dijken 2020
Kerk van Klei in Lichtaard
Kerk van Klei
Samenwerken voor Kerk van Klei: een interview met twee deelnemers
Art Beeldende Kunst Kunstproject Muziek Theater Video
Trailer Kerk van Klei
Beeldende Kunst Expositie Kunstproject Muziek Theater Video
Festival Kunst Achter Dijken 2019
Eerste bijeenkomst voor deelnemers aan Kerk van klei
Beeldende Kunst Kunstproject Muziek Theater
Zonnig festival Waailand trekt veel bezoekers
Sprekers voor Waailand Live bekend!
Marne Art tijdens Festival Waailand: de toekomst van het Waddenkustlandschap
Jentsje Popma en Jan van der Meulen op festival Waailand
Internationale groep kunstenaars komt naar Pingjum
Kunst Achter Dijken verkent het landschap tijdens festival Waailand
Art Beeldende Kunst Design Expositie Kunstproject Muziek Photo Schilderkunst
Waailand
Dichter op de Deel 2017
Nieuwe datum Festival: 5 en 6 mei 2018
Art Beeldende Kunst Expositie Muziek Photo Schilderkunst Video