Internationale groep kunstenaars komt naar Pingjum

Vereniging Kunst Achter Dijken uit Pingjum is een uitwisseling begonnen met de internationale kunstenaarsgroep Transloca. Deze uitwisseling onder de vlag van Culturele Hoofdstad 2018 Leeuwarden – Friesland, zal over een maand uitmonden in enkele bijzondere kunstprojecten. De kunstenaars presenteren de uitkomsten tijdens Festival Waailand

TransLoca is in 2016 opgericht in het Spaanse dorp Blanca. Danser en choreograaf Abraham Hurtado bracht kunstenaars en producers uit zes landen bij elkaar om te bedenken hoe zij in samenwerking met de lokale bevolking invloed kunnen uitoefenen op de leefomgeving. Hurtado wilde met deze internationale kunstenaarsbeweging juist op lokaal niveau verschil maken. In Pingjum willen zij met hun dans- en muziekperformances en met hun films en installaties aansluiting zoeken bij de actuele discussie over het Friese landschap.

Campagne beeld Transloca Pingjum. Foto Heleen Haijtema.

Of zoals Hurtado het zelf verwoordt: Transloca is a group of artists that have been joined by the shared conviction that true power and artistic quality are to be found at local scale – in both, central urban surroundings or in the rural areas. With a strong and open imprint, Transloca can appear everywhere and always takes on shapes that fit with the local situation and with any kind of cultural landscape.

De kunstenaars maken speciaal voor het festival een aantal nieuwe kunstwerken en voorstellingen die nauw met elkaar samenhangen. Hun werk komt al improviserend tot stand, de uitkomst staat nooit van te voren vast. Ideeën hebben zij volop. Bij de uitwerking van hun plannen betrekken zij de bewoners van het dorp en de lokale kunstenaars. Zo denken zij bijvoorbeeld over een soundscape getiteld ‘Het geluid van Pingjum’. Hiervoor zoeken zij medewerking van iedereen in Pingjum die op een of andere manier met muziek bezig is. Of wat te denken van een danser die mensen op straat vraagt naar ‘een gebaar’ en daarvan ter plekke een korte dans maakt.

Transloca heeft al in verschillende landen projecten georganiseerd. In Friesland waren zij vorig jaar voor het eerst te zien in Tresoar tijdens de Nacht van de filosofie. In die periode bezochten zij Pingjum en zagen toen direct mogelijkheden om in het dorp, samen met de kunstenaarsgemeenschap, een project te starten. Dankzij ondersteuning van het Iepen Mienskipfûns wordt dat plan nu werkelijkheid.

De kunstenaarsgroep treedt in wisselende samenstelling op. In Pingjum zullen  naast Abraham Hurtado, ook de Spaanse performancekunstenaar Daniel Hernández (AADK Spain), de Zweedse danser  Björn Säfsten (Säfsten Produktion) en de Friese kunstenaars Marinus Groen (sounddesigner),  Romy Joya Kuldip Singh (beeldend kunstenaar) en Heleen Haijtema (fotograaf) meewerken aan het project. Het gastoptreden van Transloca in Pingjum is aangejaagd door Stichting Media Art Friesland.

Op 5 en 6 mei is in Pingjum tijdens festival Waailand het eindresultaat te zien. Dan tonen de Transloca leden hun korte films, installaties en performances. Maar in de week voor het festival kan men ook al verrast worden in Pingjum door kunstenaars die om ‘een gebaar’ vragen en daarna prompt een korte dans opvoeren.

Recente Projecten

Kerk van Klei
Samenwerken voor Kerk van Klei: een interview met twee deelnemers
Art Beeldende Kunst Kunstproject Muziek Theater Video
Trailer Kerk van Klei
Beeldende Kunst Expositie Kunstproject Muziek Theater Video
Festival Kunst Achter Dijken 2019
Eerste bijeenkomst voor deelnemers aan Kerk van klei
Beeldende Kunst Kunstproject Muziek Theater
Zonnig festival Waailand trekt veel bezoekers
Sprekers voor Waailand Live bekend!
Marne Art tijdens Festival Waailand: de toekomst van het Waddenkustlandschap
Jentsje Popma en Jan van der Meulen op festival Waailand
Internationale groep kunstenaars komt naar Pingjum
Kunst Achter Dijken verkent het landschap tijdens festival Waailand
Art Beeldende Kunst Design Expositie Kunstproject Muziek Photo Schilderkunst
Waailand
Dichter op de Deel 2017
Nieuwe datum Festival: 5 en 6 mei 2018
Art Beeldende Kunst Expositie Muziek Photo Schilderkunst Video
Themaexpositie Contrast
Expositie
Overzichtsexpositie van Felix Roosenstein
Expositie Schilderkunst