Kunstfestival 2017

Vereniging Kunst Achter Dijken, voortgekomen uit Kunstroute Wûnseradiel, bestaat 20 jaar. Het jubileumjaar wordt door de vereniging aangegrepen om van het kunstenaarsdorp Pingjum een ‘Culturele Hoofdstad in het klein’ te maken, met bijzondere mienskipprojecten, exposities en verrassende optredens.

Op 27 en 28 mei verandert Pingjum in een festivalterrein. Bij mooi weer zijn er op diverse plaatsen terrassen geopend en zijn de kerken, het dorpshuis en een enkel woonhuis omgebouwd tot expositieruimtes en muziekpodia. Kinderen uit het dorp hebben met beschilderde keien en ballonnen een kleurrijke route door het dorp gemaakt. Vrouwen, gekleed in sierlijke jurken gemaakt van afvalmateriaal, paraderen bij toerbeurt door het dorp. Zij wijzen de bezoekers van het festival de weg naar de eerstvolgende voorstelling en de mooiste exposities.

Het festival wordt op vrijdagavond 26 mei feestelijk geopend door Mirjam Bakker, wethouder Cultuur van gemeente Sûdwest Fryslân. De toon voor de rest van het festival wordt gezet met de korte voorstelling Stimd Slik van Jaap Hilarides & Hendrik Elings. Voor hun voorstelling met Friestalige/Bildtse songs, gedichten en een schilderperformance, putten zij uit het gelijknamige boek waarvoor zij in 2014 de Bildtse Kultuurpriis ontvingen.

Op zaterdag treedt de band YVI op. De 22-jarige singer-songwriter afkomstig uit Sneek werd in 2015 uitgeroepen tot ‘De Beste Singer-songwriter van Noord-Nederland’. Hij verzorgde het voorprogramma van Douwe Bob en de The Gospel Sessions. In Pingjum speelt hij met zijn band enkele nummers van zijn nieuw te verschijnen debuutalbum.

In Lokaalwerk in Pingjum zijn er optredens van saxofonist Bob Driessen, pianiste Kanako Inoue en cellist Nabiel Neaimi. Zij wisselen jazz moeiteloos af met sonates van Bach. Zij speelden allen bij gerenommeerde orkesten zoals de het Iraakse Nationale Symfonieorkest (Neaimi) en het activistische orkest de Volharding uit Amsterdam (Driessen). Pianiste Inoue won samen met sopraan Bernadeta Astari in 2012 de Dutch Classical Talent Award. In Pingjum hoort u hen spelen en improviseren als nooit te voren. Voor wie er niet genoeg van kan krijgen is er op zondagochtend in het kerkje van Cornwerd een extra optreden, een klassiek concert, van zangeres Kiyoto Tachikawa en pianiste Inoue.

Discussie is er ook op dit festival. Filmmaker Jeroen Hoogendoorn toont zijn documentaire Onderstroom, over de besluitvorming rond de windmolenparken in Sûdwest Fryslân. Een verkorte versie van de documentaire werd uitgezonden door de NPO en zwengelde een landelijke discussie aan in verkiezingstijd. Op het festival is de hele film te zien met de mogelijkheid om na de film vragen te stellen aan de filmmaker.

Tenslotte exposeren in het dorp ruim 20 kunstenaars uit Sûdwest Fryslân. Van iconen tot installaties, van sieraden tot enorme abstracte schilderijen, van volledig volgeschreven vogelhuisjes tot een enorme kroonluchter van petflessen; het is er allemaal. In het Dorpshuis is de thematentoonstelling ‘Contrast’ te zien.

De toegang voor alle voorstellingen en exposities in Pingjum tijdens het festival (passe partout) bedraagt € 3,00. De tickets zijn terplekke te koop in het Dorpshuis, Lammert Scheltesstraat 12, of bij de kerk. Voor het klassieke concert in Cornwerd wordt een extra bijdrage gevraagd van € 5,00.

Openingstijden:
Vrijdagavond 26 mei vanaf 20.00 uur. Officiële opening om 20.30.
Zaterdag 27 mei van 12.00 tot 18.00
Zondag 28 mei van 11.00 tot 17.00 uur.