Kunstfestival 2015

Het jaarlijkse kunstfestival van Pingjum vindt dit keer plaats van 8 tot en met 10 mei. Mis het niet, dit weekend, want er is veel te zien en te beleven. Er zijn prachtige monumentale kunstwerken die het aanzicht van het dorp tijdelijk veranderen. Ook is er dit jaar voor het eerst een beeldentuin met glaskunst, installaties en objecten. Op vrijdag- en zaterdagavond is er een extra programma met verhalen, muziek en een kunstveiling.

Kunstfestival 2015 Alewijnse Gluren bij de buren

Exposities

Kunst Achter Dijken laat tijdens dit festival zien hoeveel creativiteit er bij bezoekers en bewoners aanwezig is. Dit jaar doet het hele dorp actief mee aan het kunstfestival. Onder leiding van kunstenaar Elske Klik maken de Pingjumers een Coöperatieve Kunsttuin.

Daarnaast zijn er verschillende exposities. Het aanbod is divers: sculpturen, sieraden, glaskunst, fotografie, schilderijen en installaties. De kunstenaars zijn zelf dit weekend aanwezig en altijd bereid om een toelichting te geven op het werk.

Bijzonder in Pingjum

Dit jaar zijn er weer veel bijzondere optredens en kunstprojecten te zien en horen. Zo treden de dichters Dien L. de Boer en Tsead Bruinja op. Bruinja treedt op zaterdag op met Bob Driessen (sax), Oeds Bouwsma (contrabas), en Nabiel Neaimi (cello). Samen brengen zij een nieuwe Waddensuite ten gehore.

Op zaterdag en zondag is er een muzikaal optreden van geluidskunstenaar Marije Baalman. Baalman is opgegroeid in Pingjum, maar treedt tegenwoordig door heel Europa op. Zij zet met behulp van computer en sensoren, gebaren en bewegingen om in geluid en muziek. In Pingjum is het stuk Wezen-Gewording te zien en te horen: Een muziekstuk dat zij voor het eerst in 2013 in Bergen (Noorwegen) heeft opgevoerd.

Kunstenaar Annelies Alewijnse exposeert samen met haar buren bijzondere kunstwerken achter de ramen aan het Kerkepad in Pingjum. Door een klein gaatje kun je een glimp van de wereld van de kunstenaar en haar buren opvangen. Op zaterdag geeft zij van 14.00 tot 17.00 uur een workshop ‘kijkdozen maken’ in Podium Pingjum.

Dansgroep Impuls en orkest Albatros brengen samen het danstheaterproject De Zee en de Havens. Gedichten van Slauerhoff vormen het uitgangspunt voor deze voorstelling. Het is work-in-progress: op zondag 10 mei worden er drie ‘generale repetities’ uitgevoerd die u kunt bijwonen.

Veiling

Wanneer u na de vele indrukken zelf een mooi aandenken aan dit festival mee naar huis wil nemen, dan kunt meedoen met de veiling. Op zaterdagavond, vanaf 20.00 uur, kunt u bieden op kunstwerken van de deelnemende kunstenaars. De opbrengst komt ten goede aan stichting ‘het vergeten kind’. De kunstwerken zijn vanaf vrijdagavond te zien in het dorpshuis. Veilingmeester is Jan Ykema.

Openingstijden. [button link=”http://www.kunstachterdijken.nl/programma-kunstfestival-2015/” size=”small” target=”self”]Klik hier voor het complete programma[/button]

Kunstfestival 2015 muziektheater de zee en de haven

Vrijdagavond, 20.00 tot 22.00 uur.
Zaterdag: Van 14.00 tot 22.00 uur
Zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Het festival vindt plaats op verschillende locaties in Pingjum. Een routebeschrijving is tijdens het Kunstfestival te verkrijgen in het dorpshuis van Pingjum, Lammert Scheltesstraat 12