Festival Waailand 2018

Kunstweekend kunst achter dijkenFestival Waailand van Kunst Achter Dijken vindt plaats op 5 en 6 mei in Pingjum. Het Dorpshuis, kerken, boerderijen en enkele woonhuizen zijn ingericht als expositieruimtes en muziekpodia. Meerdere terrassen sieren het dorp bij mooi weer. Het festival is voor iedereen die het landschap rondom ons een warm hart toedraagt, interessant. Waailand brengt vele kunstenaars samen voor wie het Friese landschap een belangrijke inspiratiebron is. Hun schilderijen, films, foto’s, beelden, en installaties vormen de basis van het festival. De kunstenaars zelf zijn tijdens het weekend aanwezig.

Film still van Stefan Belderbos uit de voorstelling Waailand met Dien L. de Boer (gedichten) en Martijn Pieck (muziek).

Twintig kunstenaars uit Súdwest Fryslân lieten zich inspireren door het gedicht ‘Waailand’ van Dien L. de Boer. In het gedicht beschrijft de Boer zowel de stilte en schoonheid van het landschap, als de voor haar donkere zijde: het land dat steeds meer opbrengst moet produceren en daardoor onherroepelijk verandert. ‘Steeds meer mensen maken zich zorgen over deze veranderingen, over nieuwe windmolenparken en over het verdwijnen van weidevogels en de voortschrijdende monocultuur’, zegt de Boer. De vraag die dan ook  tijdens het festival centraal staat is: Van wie is het landschap eigenlijk? En wat hebben wij als bewoners te zeggen over alle veranderingen die de komende jaren zullen plaatsvinden.’

In 2017 bezocht de Haagse fotografe Cleo Wächter voor het project ‘Objectief Nederland’ alle 52 plekken uit 1974 opnieuw voor een foto

Op het festival zijn er enkele bijzondere exposanten. Zo maakte schilder Oesje Zegel speciaal voor Waailand een schilderij over het landschap rond Pingjum en presenteert Marne Art in samenwerking met Sense of Place voorstellen voor landschapskunst in de omgeving. Daarnaast tonen wij het project ‘Objectief Nederland – veranderend landschap’ dat zowel in het Rijksmuseum Amsterdam als op de Landschapstriënnale in  Nieuw Vennep te zien is geweest. Fotograaf Reinjan Mulder selecteerde in 1974 steekproefsgewijs 52 plekken door heel Nederland. In 2017 bezocht fotograaf Cleo Wächter opnieuw deze locaties en fotografeerde op dezelfde plaats nogmaals het landschap. Zo ontstond er een prachtig tijdsbeeld van het veranderende landschap. Tijdens Waailand laten wij het fotoverslag, vastgelegd op film, van de Friese landschappen zien.

De zeedijk, geschilderd door Jentsje Popma

Een andere bijzondere exposant is de schilder Jentsje Popma uit Leeuwarden. Popma (1921) besloot in 1987 om zich als schilder volledig te richten op het landschap. Met zijn auto trok hij door Friesland en schilderde het landschap zoals hij het ter plekke aantrof. Zijn schilderijen zijn geliefd bij het publiek omdat zij de sfeer en kleur van het Friese land prachtig weergeven. Maar Popma zelf zag deze schilderijen als een aanklacht. Hij zag hoe het landschap steeds verder verarmde, hoe het leven, de vogels en insecten, verdwenen. Zijn schilderijen zijn een getuigenis van de kunstenaar die met lede ogen het landschap zag verschralen.

Band WIEBE treedt op in de ‘huiskamer’ van Te Plak.

Naast beeldende kunst kun je dit weekend ook genieten van prachtige muziek en live performances. Alle optredens duren maximaal een half uur en staan meerdere keren geprogrammeerd. Zo speelt Orquesta Astor onder leiding van Bob Driessen tango’s en treedt op zondag de band WIEBE op. WIEBE debuteerde in 2016 met het Friestalige album ‘Nei sa’n dei’ en werd genomineerd voor de Friese Popawards. Hun optreden in Pingjum maakt onderdeel uit van hun ‘huiskamertour’ door Friesland.

Daarnaast zijn wij bijzonder trots om te vermelden dat de internationale kunstenaarsgroep Transloca een aantal performances organiseert tijdens het festival. Zij traden vorig jaar op tijdens de Nacht van de Filosofie in Leeuwarden. In Pingjum zullen zij enkele dans- en muziekperformances uitvoeren in samenwerking met de dorpsbewoners.

Schilderij ‘Vlinder’ van Froukje Torensma

Zaterdagavond 20.00 uur begint Waailand Live, een programma met sprekers en muziek onder leiding van journalist en radiopresentator Petra Possel. Tijdens deze avond wil Kunst Achter Dijken kunstenaars, wetenschappers, bestuurders en bewoners met elkaar in gesprek brengen over het landschap. Eén van de sprekers is de architect Rein Hofstra uit Grou. Hofstra ontwierp onder andere de voetgangersbruggen voor de Slachtedijk en de Halsbânbrug bij Pingjum. Hofstra heeft een duidelijke visie op het open Friese landschap en hij zoekt in zijn ontwerpen naar een verbinding tussen traditie en moderniteit. De discussies en korte lezingen in ‘TEDTalk’ style vinden plaats in het Dorpshuis van Pingjum. Op deze avond treedt ook zanger en gitarist Sido Martens op.

Klik hier voor het volledige programma.

De toegang voor alle voorstellingen en exposities in Pingjum tijdens het festival (passe partout) bedraagt € 4,00. De tickets zijn op de dag zelf te koop in het Dorpshuis, Lammert Scheltesstraat 12, of bij de kerk.

Openingstijden:
Zaterdag 5 mei van 14.00 tot 22.00 (de exposities zijn tot 18.00 uur geopend)
Zondag 6 mei van 11.00 tot 17.00 uur.

Deelnemende kunstenaars:
Tanja van Abbema (objecten), Riet Bakker (keramiek), Stefan Belderbos (fotografie), Dien L. de Boer (poëzie), Frans Boomsma (schilderijen),  Hansje Busquet (objecten), Rob Busquet (film), Marja Driessens-Diessel (fotografie), Marja Griede (objecten), Greetje Feenstra (schilderijen), Ab Hofstra (fotografie), Jan Hofstra (installaties), Jan van der Meulen (schilderijen), Nieuw Atlantis (multidisciplinair), Jeroen Hoogendoorn (film), Elske Klik (sieraden en community art), Lokaalwerk; Ernst Bernson en Yvonne Willems (multidisciplinair), Gitta Overmaat (fotografie), Jentsje Popma (schilderijen), Albert Smit (fotografie), Froukje Torensma (schilderijen), Felix Roosenstein (installatie), Linda Verkaaik / Monique van Kerkhof (installatie), Margje Visser (beelden), Oesje Zegel (schilderijen) en Laura Zwaneveld (fotografie).