Dichter op de Deel 2013

Dichter op de Deel 2013

[divider]VIJF-jarig Lustrum [/divider]

Op zondag 26 mei 2013 vindt in Exmorra de vijfde editie plaats van Dichter op de Deel, een middag vol poëzie en muziek, met bekende en nog onbekende dichters onder het gebinte van een stelpboerderij. Na vier succesvolle edities is Dichter op de Deel nu toe aan een Lustrum. Dat wordt
onder meer gevierd met een vertaalproject: de Friese dichters lezen een Nederlandse vertaling van hun werk, maar er zullen ook Friese vertalingen te horen zijn van Nederlandse dichters.

[divider]Programma[/divider]

[tabs tab1=”Dichters en Muzikanten” tab2=”Meer info”]
[tab]Tijdens Dichter op de Deel zullen o.a. de volgende dichters aanwezig zijn: Menno Wigman, Thomas Möhlmann, Wim Brands, Tsead Bruinja, Sigrid Kingma, Elske Kampen, Maud Vanhauwaert, Rense Sinkgraven en Dien L. de Boer.
De muzikale bijdrage wordt verzorgd door de Talking Cows en er zal beeldende kunst te bezichtigen zijn van Tjitske Andriessen.[/tab]
[tab]

Dichters:

Menno WigmanMenno Wigman is dichter, vertaler en essayist en wordt wel eens ‘de dandy van de desillusie’ genoemd. In 1997 debuteerde hij met de bundel ’s Zomers stinken alle steden, gevolgd door Zwart als kaviaar (2001) en Dit is mijn dag (2004). In 2012 verscheen zijn laatste bundel Mijn naam is Legioen, die binnen een maand vier drukken beleefde en voor de VSB-poëzieprijs werd genomineerd. Menno Wigman is stadsdichter van Amsterdam. (www.uitgeverijpromtheus.nl)

 

Wim BrandsWim Brands is dichter, journalist, radiomaker en presentator van het VPRO- programma Brands met Boeken. Hij publiceerde meerdere poëziebundels. In de metro uit 1997 was daarvan de eerste en Neem me mee, zei de hond uit 2010 is de meest recente bundel. In januari 2012 verscheen bij Compaan Uitgevers zijn bloemlezing De vijftig beste gedichtenvan Wim Brands(www.nieuwamsterdam.nl)

 

Thomas MöhlmannThomas Möhlmann Dichter, literair organisator, redacteur van het Poëzietijdschrift Awater. Zijn debuutbundel De vloeibare jongen (2006) werd genomineerd voor de C.Buddingh-prijs en bekroond met de Lucy B. en de C.W. van der Hoogt-prijs. In 2009 verscheen zijn laatste bundel: Kranen open.
Zijn volgende bundel Waar we wonen staat gepland voor najaar 2013.
Tijdens Dichter op de Deel zal Thomas Möhlmann de presentatie verzorgen. (www.uitgeverijprometheus.nl)

 

Tsead BruinjaTsead Bruinja Fries- en Nederlandstalig dichter. Hij treedt op in binnen- en buitenland en laat van zich horen op allerlei gebieden die de poëzie betreffen, zoals op festivals en in radioprogramma’s. Ook stelde hij een aantal bloemlezingen samen. In 2000 debuteerde hij met de Friestalige bundel De wizers in it read/De wijzers in het rood. Zijn meest recente Nederlandstalige bundel is Overwoekerd (2010), in 2012 genomineerd voor de Ida Gerhardtprijs.Tijdens Dichter op de Deel 2013 zal Tsead Bruinja zorg dragen voor het Lustrum-vertaalproject (www.tseadbruinja.nl)

 

Maud VerhauwaertMaud Verhauwaert Dichteres uit Antwerpen. Wankelt volgens de flaptekst van haar debuutbundel Ik ben mogelijk (Querido 2012) op de grens tussen het podium en de poëzie, en daarom is voor haar gekozen. Het debuut werd direct door de Poëzieclub als clubkeuze aangemerkt. In de zomer van 2012 vertegenwoordigde ze België op het Wereldkampioenschap Poetry Slam. Zij schrijft columns voor de krant de Morgen.(www.querido.nl)

 

Elske KampenElske Kampen Friese dichteres van wie de eerste poëziebundel verscheen nadat ze drie keer de Rely Jorritsmaprijs had gekregen voor een gedicht en éen keer de Maintaindrai Poëzieprijs. Naast dat debuut Fan glês it brekken (Friese Pers Boekerij, 2010) – dat in 2012 de Fedde Schurersjuery- en publykspriis ontving – publiceerde zij in literaire tijdschriften en schreef de tweetalige dichtbundel Dit is it gedicht/Dit is het gedicht voor kinderen. (www.friesepersboekerij.nl)

 

Sigrid KingmaSigrid Kingma Zij is één van de jonge Friese dichters. Momenteel is zij masterstudent Nederlands in Groningen, met een aantal vakken aan het Fries instituut. Daarnaast is Kingma redacteur en schrijft af en toe literatuurrecensies voor de Friestalige tijdschriften Ensafh en De Moanne. Sigrid Kingma trad op tijdens verschillende evenementen en heeft bijna genoeg gedichten om een bundel samen te stellen.

 

Rense SinkgravenRense Sinkgraven is de voormalige stadsdichter van Groningen en studeerde filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2005 debuteerde hij met de bundel Bombloesem. In 2009 kwam zijn bundel Sloop de stad met tedere woorden uit. Sinkgraven schreef de tekst van het titelnummer van de cd van Frank Boeijen Genade die in 2011 uitkwam.(www.kleineuil.nl)

 

 

Dien L. de Boer

Dien L. de Boer vestigde zich in 2005 in het Friese Exmorra. Daar nam zij met Dichter op de Deel het initiatief om poëzie een plaats te geven binnen de bestaande kunstroute. Zij is publicist en schrijft zelf poëzie. Haar eigen werk verscheen o.a. op de dbnl.org en in literair tijdschrift Het Liegend Konijn. (www.dichteropdedeel.nl)

 

 

De muzikanten:
13-Talking-CowsMet sterke composities en expressieve melodieën zal het kwartet Talking Cows zorgen voor afwisseling in het programma van Dichter op de Deel.
Saxofonist Frans Vermeerssen, pianist Robert Jan Vermeulen, drummer Yonga Sun en bassist Dion Nijland maken warmbloedige, grillige en avontuurlijke muziek op de grens van jazz en geïmproviseerde muziek. Een kwartet met die naam past goed op de deel in Exmorra.
Talking Cows is inventief en speels, de composities zijn herkenbaar en – waar nodig – met subtiel gevoel voor humor uitgevoerd.

Tjitske AndriesseTijdens Dichter op de Deel zal beeldend werk te zien zijn van beeldend kunstenares Tjitske Andriesse. Zij is geboren in Leeuwarden en woont en werkt in Workum.
Tjitske Andriesse is lid van de kunstenaarsvereniging Kunst te Workum.
Het werk dat wordt getoond in de deel bestaat o.a. uit een aantal papierwerken die fotografisch weergegeven zijn. Soorten licht spelen een belangrijke rol in deze foto’s, zowel zonlicht als verglijdend licht.

[/tab]
[/tabs]

[divider]Uitnodiging [/divider]

Bij deze bent u uitgenodigd om dit unieke literaire spektakel bij te wonen. Dichter op de Deel vindt plaats op 26 mei 2013 vanaf 14.00 uur,  Bolswarderweg 13 in Exmorra.

De toegang bedraagt € 5,00 en meer informatie vindt u op www.dichteropdedeel.nl