Leeuwarden mag in 2018 de titel dragen van Culturele Hoofdstad van Europa. Dat is vrijdag 6 september bekendgemaakt in Amsterdam. Naast Leeuwarden waren ook Eindhoven en Maastricht in de race om de titel.

Een 13-koppige jury, bestaande uit vertegenwoordigers uit het Europese en Nederlandse culturele veld, vergaderde 2 dagen over de presentaties van de kandidaatsteden. Ook legde ze bezoeken af aan de genomineerden.

Volgens juryvoorzitter Manfred Gaulhofer waren de juryleden het unaniem eens over de keuze voor Leeuwarden, al was het een moeilijke beslissing. „Alle drie steden waren erg overtuigend.”

De drie steden hebben elk een uitgebreid bidbook gemaakt waarin zij hun culturele plannen ontvouwden. De hoofdstad van Friesland focust op „het verbinden van mensen”.

Jaarlijks dragen twee steden de titel Culturele Hoofdstad van Europa. Voor 2018 mogen Nederland en Malta een stad aanwijzen. Eerder is de Maltese hoofdstad Valetta dus al benoemd tot culturele hoofdstad. Voor de titel in Nederland waren ook Den Haag en Utrecht in de race, maar zij vielen af bij een eerdere selectieronde in november.

De jury heeft het Nederlandse advies overhandigd aan minister Jet Bussemaker (Cultuur), die samen met haar collega’s uit de Europese Unie in het voorjaar de culturele hoofdstad formeel aanwijst.