Waailand

Vorig jaar organiseerden kunstenaar Stefan Belderbos en componist Martijn Pieck een processie naar Pingjum met aansluitend een voorstelling over het landschap van de Lytse Bouhoeke. Deze eenmalige voorstelling voor een klein publiek is de aanzet geweest voor een nieuw kunstproject. Samen met dichter Dien L. de Boer uit Exmorra stelden zij, speciaal voor festival Kunst Achter Dijken, de voorstelling ‘Waailand’ samen, een ode aan het Friese landschap.

Waailand is een cross-over van poëzie, elektronische muziek en foto- en filmbeelden. De voorstelling vindt plaats op zondag 28 mei in het fraaie schuilkerkje van Pingjum, de Fermanje. Nieuwsgierig? Bekijk dan de trailer op deze pagina.

‘Wij wilden niet de voorstelling van vorig jaar herhalen’, vertelt Martijn Pieck. ‘Maar enkele onderdelen vonden wij zo mooi, die wilden wij graag aan meer mensen laten zien’.
‘Het landschap van Sûdwest Fryslân is actueler dan ooit te voren’, zegt Dien L. de Boer. ‘Ons landschap is in verdrukking, maar er is gelukkig ook steeds meer aandacht voor. Vanuit liefde voor de weidsheid, de dorpen en dijken groeit er protest tegen de alom aanwezigheid van windmolens. Omdat dit hele gebied boeiend is en inspirerend voor mijn werk, klinkt ook deze actualiteit in mijn gedichten door’.

Tijdens de voorstelling toont Belderbos diaprojecties van het landschap en een film op het grote scherm voor de preekstoel. De filmbeelden zijn door Belderbos zo bewerkt dat zij zowel de schoonheid van het landschap als de vernietigende kracht van de wind en het water om ons heen laten zien. Belderbos verbindt deze onvoorspelbare oerkrachten in zijn film met verhalen over overstromingen.
Martijn Pieck stelde zichzelf de vraag welke klanken bij het landschap in Sûdwest Fryslân horen. Hij maakte geluidsopnamen van het ruisen van riet en het suizen van de wind. Maar dat was voor hem niet het hele verhaal. Ook het geluid van voorbijrijdende auto’s op de Afsluitdijk betrekt hij in zijn improvisaties. De geluiden worden vooraf door hem bewerkt, vervormd, versneld en vertraagd, net zo lang totdat er nieuwe klanken en melodielijnen ontstaan.

Recente Projecten

Festival Kunst Achter Dijken 2019
Eerste bijeenkomst voor deelnemers aan Kerk van klei
Beeldende Kunst Kunstproject Muziek Theater
Zonnig festival Waailand trekt veel bezoekers
Sprekers voor Waailand Live bekend!
Marne Art tijdens Festival Waailand: de toekomst van het Waddenkustlandschap
Jentsje Popma en Jan van der Meulen op festival Waailand
Internationale groep kunstenaars komt naar Pingjum
Kunst Achter Dijken verkent het landschap tijdens festival Waailand
Art Beeldende Kunst Design Expositie Kunstproject Muziek Photo Schilderkunst
Waailand
Dichter op de Deel 2017
Nieuwe datum Festival: 5 en 6 mei 2018
Art Beeldende Kunst Expositie Muziek Photo Schilderkunst Video
Themaexpositie Contrast
Expositie
Overzichtsexpositie van Felix Roosenstein
Expositie Schilderkunst
Waailand
Expositie Video
Afvaljurken
Kunstproject